شرکت مشاورین آرتا دارتوت به شماره ثبت: 637603

آشنایی با نفقه زن (زوجه) و دریافت آن با دارتوت

نگاهی کامل به مهریه دارتوت

ازدواج یا به قول حقوقی آن عقد نکاح همواره پس از انعقاد آن آثار فراوانی را به همراه دارد که از جمله مهم ترین آن ها ویژگی ممتازی است که قانون گذاران ایرانی به تبعیت از فقه تشیع آن را به رسمیت شناخته است و ما آن را به نام نفقه زن میشناسیم.البته مفهوم نفقه گسترده تر از نفقه زن بود و أقارب نسبی و فرزندان را نیز شامل می شود،با این حال نفقه زن به جهات بسیاری بر سایر موارد اولویت دارد که به آن اشاره خواهیم کرد. همچنین بسیاری از اختلافات میان زن و شوهر که حتی نتیجه آن به دعوا و دادگاه هم میکشد،همین پرداخت نفقه زن از سمت مرد است که موجب شده خصوصا با شرایط اقتصادی و معیشتی مردم،به معضلی بزرگ تبدیل شود.و زنان برای استیفای این حق خود به قانون و دادگاه متوسل شوند.

گروه حقوقی وکیل دارتوت  با کمال میل و با داشتن بهترین وکلای پایه یک دادگستری در دعاوی مربوط به خانواده از جمله دعاوی مربوط به نفقه زن حاضر است مشاوره های تخصصی و راه کار های لازم حقوقی را در اختیار مراجعین و موکلین خود قرار دهد تا در پروسه دریافت نفقه دچار مشکل نشوند. شما می‌توانید برای دریافت فقط مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با همین حالا با شماره‌های 09128508709، 09904040616 یا 02188799791 تماس بگیرید و دعاوی حقوقی خود را با اطمینان کامل به ما بسپارید. همچنین این مقاله به جهت شناخت مبحث نفقه زن ( زوجه) ،شرایط و انواع آن برای شما عزیزان نوشته شده است.

ماهیت نفقه

نَفَقه در لغت به معنیِ هزینه، خرج، اخراجات، خرج هر روزه، خرجی، آمده‌است.که شامل نفقه زوجه و نفقه أقارب ( فرزندان و پدر و مادر و …) می باشد.و شامل موارد زیر است :

  • غذا
  • لباس
  • مسکن
  • لوازم خانه
  • خدمتکار
  • هزینه‌های درمانی و بهداشتی
  • هزینه سفر

نفقه زن (زوجه) در قانون ایران

در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی آمده در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است. این مزیتی است که قانونگذار ایرانی برای زن قائل شده است و به موجب آن زن می‌تواند از شوهر خود مطالبه نفقه کند و در صورت لزوم از طریق مدنی و کیفری او را برای پرداخت نفقه تحت تعقیب قرار دهد.

فلسفه این قاعده آن است که در اکثر خانواده‌های ایرانی زنان مال و درآمد کافی برای تامین مخارج خود و شرکت در هزینه‌های خانواده ندارند و اداره خانه و امور داخلی خانواده که وظیفه‌ای بزرگ نیز می‌باشد به عهده آن‌هاست و زنان به کار اقتصادی دیگری که منبع درآمدی برای آنان باشد نمی‌پردازند اما به یاد داشته باشید زن در صورتی استحقاق نفقه خواهد بود که از مرد تمکین کند و به تعبیر دیگر وظایف زناشویی را انجام دهد که به اصطلاح حقوقی ناشزه نباشد.

ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه زوجه را شامل همه نیازهای متعارف و مناسب با وضعیت زن می‌داند و چنین مقرر می‌دارد که :(نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ،البسه،غذا اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.)

پس به نظر می‌رسد که احتیاجات زن به طور متعارف ملاک عمل است نه وضعیت مرد، پس اگر زن از خانواده متکنی باشد شوهر به ناچار باید زندگی او را آنچنان که شان و وضع اجتماعی خانواده او اقتضا می‌کند فراهم بیاورد. دیوان عالی کشور نیز در رای این نظر را تایید کرده است.

نفقه زن (زوجه) در نکاح دایم و موقت

باید گفت بر اساس ماده ۱۱۰۶  قانون مدنی که نفقه را در عقد دائم بر عهده شوهر دانسته است. از این ماده بر می آید ، این ماده تنها نفقه زن (زوجه) در نکاح دائم است و حکمی در خصوص الزام مرد به پرداخت نفقه در عقد موقت پیش بینی نشده. به علاوه اینکه بر اساس ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی :(در عقد موقت ، زن حق نفقه ندارد ؛ مگر اینکه شرط شده باشد یا آنکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد ).

یعنی در نکاح موقت ، اصل بر عدم پرداخت نفقه است ؛ مگر زن و شوهر پرداخت نفقه در نکاح موقت را شرط کرده باشند.از شرایط و عرف جامعه اینگونه برداشت شود هرچند پرداخت نفقه در عقد موقت در قانون پیش بینی نشده است و مورد توافق طرفین نیز قرار نگرفته است ، با این وجود مرد موظف به پرداخت نفقه در عقد موقت می باشد ؛ مانند زمانی که زن به عنوان همسر موقت ، مدتی طولانی در منزل مرد زندگی می کند .

در قانون تنها شرطی که برای تعلق نفقه به زوجه در عقد دائم در نظر گرفته شده ، این است که زن از شوهر خود تمکین کند . عدم تمکین زن ، به مرد اجازه عدم پرداخت نفقه را می دهد . همچنین در صورتی که در عقد موقت نیز نفقه به زن پرداخت شود ، زن موظف به تمکین است .همچنین باید گفت بنا به اصل فوق در دوران نامزدی نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد و هر آنچه مرد به زن می دهد گویی به او هدیه داده و از روی مسولیت نیست.

یادتان باشد. در صورتی که اقامت زن در منزل شوهر موجب آزاررساندن به او چه به لحاظ جسمی یا روحی یا شرافتی باشد می تواند منزل را ترک کند و حتی در زمان ترک منزل در این ایام نیز نفقه دریافت خواهد کرد. براساس ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی، زوجه باید در منزلی که شوهر برای او تعیین می کند زندگی کند مگر این که تعیین منزل به اختیار زن بوده باشد. براساس قانون مدنی ۱۱۵ قانون مدنی، در صورتی که زنی به واسطه زندگی در منزل شوهر بترسد که به او ضرر جانی یا مالی یا شرافتی وارد شود می تواند منزل دیگری را اختیار کند و دادگاه نیز نمی تواند زن را به بازگشت به منزل شوهر مجبور کند، و تا زمان بازگشت به منزل شوهر، زوج باید نفقه او را پرداخت کند.

ویژگی های نفقه زن (زوجه)

همانطور که گفته شد نفقه انواعی دارد که شامل زوجه،أقارب و فرزندان می شود .اما نفقه زن ویژگی‌هایی منحصر به فرد دارد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نفقه زن مقدم بر نفقه اقارب است.در ماده ۱۲۰۳ قانون مدنی به این مورد نیز اشاره شده است که:( اگر کسی توانایی مالی نداشته باشد که هم به زن و هم به خویشاوندان نسبی خود نفقه بدهد زن بر دیگران مقدم خواهد بود.) همچنین در ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی آمده است: (زن می‌تواند نفقه زمان گذشته خودش را مطالبه کند و حتی برای وصول آن در دادگاه اقامه دعوا نماید.)
  • نفقه زن مشروط به فقر او یا تمکن مرد نیست. زن حتی اگر ثروتمند باشد می‌تواند از شوهر نفقه بخواهد، در صورت خودداری شوهر از دادن نفقه و عدم امکان الزام او به انفاق قانون به زن حق می‌دهد که از دادگاه تقاضای طلاق کند.همچنین در ماده ۱۱۹۸ قانون مدنی آمده در نفقه زن وضع اقتصادی شوهر در نظر گرفته نمی‌شود.
  • نفقه زن تکلیف یک جانبه‌ای است و در حقوق ایران زن هیچگاه مکلف به دادن نفقه به شوهر نیست در حالی که نفقه اقارب یک تکلیف متقابل است همچنین طلب زن بابت نفقه طلبی ممتاز است و در صورت ورشکستگی یا فوت شوهر و عدم کفایت اموال او برای پرداخت دیون بر سایر بدهی‌ها مقدم خواهد بود.
  • مطالبه نفقه زوجه از دو روش امکان پذیر است. زوجه هم می تواند دادخواست حقوقی مطالبه نفقه را ارائه کند و هم می تواند به جرم ترک انفاق از مرد شکایت کند.

همین الان مشاوره بگیر

نفقه زن پس از انحلال ازدواج

حال ببینیم پس از انحلال نکاح و بر هم خوردن ازدواج تکلیف نفقه زوجه چیست.در این مبحث می توان نفقه را در طلاق رجعی و طلاق بائن و نفقه زن آبستن مورد برسی قرار داد،که شامل موارد زیر است :

  • نفقه زن در طلاق رجعی

طبق بند اول ماده ۱۱۰ قانون مدنی:(نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است،مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد.) دلیل استحقاق نفقه در این مورد آن است که پس از طلاق رجعی رابطه زوجیت کاملاً قطع نمی‌شود و در ایام عده آثار نکاح تا حدی باقی می‌ماند و زن نیز در حکم زوجه تلقی می‌شود

  • نفقه زن حامله در عده فسخ نکاح یا طلاق بائن

برابر بند دوم ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی:(اگر عده از جهت فسخ نکاح یا طلاق دائم باشد زن حق نفقه ندارد مگر در صورت حمل از شوهر خود که در این صورت تا زمان وضع حمل حق نفقه خواهد داشت.) شک نیست که زن باید از شوهر خود آبستن باشد تا بتواند از او مطالبه نفقه کند چنانکه بند آخر ماده ۱۱۰۹ تصریح کرده در این مورد می‌توان گفت قانونگذار برای رعایت حال بچه زن را مستحق نفقه دانسته هرچند که رابطه نکاح کاملاً منحل شده است.

ضمانت اجرای نفقه زن (زوجه)

تکلیف شوهر به انفاق و استحقاق نفقه از جانب زن دارای ضمانت اجرای مدنی و کیفری می‌باشد.

ضمانت اجرای مدنی: این مورد در مواد ۱۱۱۱ و ۱۱۱۲ و ۱۱۲۹ قانون مدنی مقرر شده است. طبق ماده ۱۱۱ قانون مدنی زن می‌تواند در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند. در این صورت دادگاه میزان نفقه را معین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد و هرگاه اجرای حکم دادگاه و الزام شوهر به دادن نفقه به علت سرسختی او و عدم دسترسی به اموالش یا به علت عجز شوهر از انفاق ممکن نباشد زن حق طلاق خواهد داشت که در ماده ۱۱۱۲ و ۱۱۲۹ آمده است. بنابراین ضمانت اجرای مدنی نفقه یکی از الزام هر به انفاق از طریق قضایی و دیگر طلاق در صورت عدم امکان الزام به تادیه نفقه می‌باشد البته دادگاه هنگام شوهر را به دادن نفقه ملزم خواهد کرد که رابطه زوجیت محرض باشد و شوهر نتواند امتناع زن از ادای وظایف زناشویی را ثابت کند.

ضمانت اجرای کیفری: طبق قوانین کیفری ما هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین  به او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه ۶ محکوم می‌شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزایی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود .

روند دریافت نفقه با وکلای گروه حقوقی دارتوت

در این راستا وکلای گروه حقوقی دارتوت با بهره گیری از روش های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند  دریافت نفقه  و دعاوی مربوط به آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن به خواسته خود برسید،برای دریافت مشاوره همین حالا با ما تماس بگیرید.

همین الان مشاوره بگیر

▪ ارتباط با ما

جهت دریافت مشاوره رایگان، می‌توانید به دو صورت حضوری و تلفنی، با ما در ارتباط باشید.

آدرس: تهران، میدان ونک، خیابان گاندی شمالی، کوچه صانعی غربی، پلاک ۲۱، طبقه سوم، واحد ۳۰۳

▪ دسترسی سریع

(لطفا VPN خود را روشن کنید)

مشاوره و تماس

وکلای گروه حقوقی دارتوت، با بهره‌گیری از روش‌های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به افترا و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای خود پیروز شوید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با شماره‌های 09128508709 و 09904040616 تماس بگیرید.

درخواست مشاوره تخصصی

چرا دارتوت را باید انتخاب کنید؟

ارائه راهکاری منجر به پیروزی 100%
پیگیری مداوم پرونده شما 100%
اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل 100%
jhgh

سئوالات متداول

بیشترین سئوالاتی که شما از ما پرسیده‌اید و ما پاسخ داده‌ایم:

مسائل مالیاتی، همیشه پیچدگی خاص خود را دارند که نیاز است برای جلوگیری از جریمه‌های متعدد، یا کارشناسان مالیاتی مشورت نمایید.

انعقاد قرارداد، نکات بسیاری دارد که باید مفاد آن، به صورت کامل و واضح و شفاف درج شود. برای راهنمایی بیشتر، با کارشناسان دارتوت در تماس باشید.

برای دریافت اجرت المثل زن، باید به دادگاه مراجعه کرد و دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را ارائه داد.

سئوالات متداول گروه حقوقی دارتوت