با ما، هیچ پایان تلخی وجود نداره

جرم کلاهبرداری

تهمت و افترا چیست و چه مجازاتی دارد؟

آنچه کلاهبرداری رو از سایر جرایم علیه اموال متمایز می‌سازد آن است که در اکثر این جرایم مال بدون رضایت یا آگاهی صاحب مال و حتی گاه به دلیل توسل مجرم به اعمال خشونت آمیز از قربانی به مجرم منتقل می‌گردد.در حالی که کلاهبرداریاز این حیث از جمله جرایم استثنایی به شمار می‌رود . کلاهبردار به گونه‌ای عمل می‌کند که مالک یا متصرف مال، فریب خورده و خود از روی میل و رضا و چه بسا با التماس به امید کسب منافع بیشتر مالش را در اختیار مجرم قرار می‌دهد. تحقق این امر یعنی اغفال قربانی و جلب نظر وی برای اینکه مالش را به دست خود در اختیار کلاهبردار قرار دهد احتیاج به انجام مانورهای متقلبانه و صحنه سازی و پشت هم اندازی توسط مجرم دارد. از این رو کلاهبرداران برخلاف بسیاری از مجرمین دیگر از قبیل سارقین عادی از هوش و ذکاوت تحصیلات عالیه موقعیت اجتماعی و چرب زبانی به عنوان ابزار خود برای به دام انداختن قربانی استفاده می‌کنند. به همین دلیل این جرم را از زمره جرایم یقه سفید ها محسوب کردند. اصطلاح اشاره به این واقعیت دارد که این جرم بیشتر توسط اشخاص برخوردار از مناسب و موقعیت‌های اجتماعی ارتکاب می‌یابد و بیشتر از آنکه جرم فقرا باشد جرم ثروتمندان است. وجود همین ویژگی در کلاهبرداران تعقیب و دستگیری آنها را مشکل‌تر از تعقیب و دستگیری سایر مجرمی می‌کند کسی که می‌تواند با برخورداری از هوش و ذکاوت و استعداد و سایر توان‌هایی که دارد آنچنان صحنه‌سازی می‌کند که قربانی با پای خود به دام او می‌افتد.مسلماً این توانایی را هم دارد که رد پای خود باقی نگذاشته و کشف جرم را برای ماموران مشکل سازد. البته در کنار این مسئله عامل دیگری نیز وجود دارد که کشف این جرم و مبارزه با مرتکبانان را برای پلیس مشکل می‌کند و آن عدم رغبت قربانیان جرم به گزارش کردن آنان است به طور کلی گفته می‌شود که در کشورهایی شرفته نیز مجموعاً تنها ۴۱ درصد از موارد ارتکاب جرم به پلیس گزارش می‌شود که در مورد کلاهبرداری حتی از این هم کمتر است.

گروه حقوقی دارتوت با کمال میل و با داشتن بهترین وکلای پایه یک دادگستری در دعاوی مربوط به کلاهبرداری مشاوره های تخصصی و راه کار های لازم حقوقی را در اختیار مراجعین و موکلین خود قرار دهد تا در پروسه حقوقی و کیفری دعاوی مربوط به کلاهبرداری دچار مشکل نشوند. شما می‌توانید برای دریافت فقط مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با همین حالا با شماره‌های 09128508709، 09904040616 یا 02188799791 تماس بگیرید و دعاوی حقوقی خود را با اطمینان کامل به ما بسپارید. همچنین این مقاله به جهت شناخت مبحث جرم کلاهبرداری،شرایط و انواع آن برای شما عزیزان نوشته شده است.

تعریف جرم کلاهبرداری

غالباً از کلاهبرداری تحت عناوینی چون جرم جدید یا بحران قرن جدید یاد می‌شود شاید دلیل این باشد که این جرم در جوامع قدیمی استقلال نداشته است.  

اما قانون ما تعریفی دقیق از جرم کلاهبرداری ارائه نکرده و به ذکر برخی از مصادیق جرم بسنده کرده با توجه به همین مصادیق می‌توانیم تعریف زیر را از جرم کلاهبرداری ارائه دهیم کلاهبرداری عبارت است از بردن مال دیگری از طریق توسل توام با سوء نیت به وسایل یا عملیات متقلبانه.

جرم کلاهبرداری در قانون ایران

ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری که در حال حاضر عنصر قانونی جرم کلاهبرداری را در حقوق ایران تشکیل می‌دهد تعریف کلاهبرداری اعلام می‌کند:( هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت‌ها یا تجارتخانه‌ها یا کارخانه‌ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حدوث و پیشامدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه،اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آن را تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از ۱ تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده محکوم می‌شود )

عناصر تشکیل دهنده جرم کلاهبرداری

هر جرم از عنصر قانونی مادی و روانی تشکیل می‌شود و برای محکوم شدن متهم به ارتکاب جرم باید کلیه اجزای این عناصر توسط مرجع تعقیب اثبات شود.

عنصر قانونی : عنصر قانونی را نباید به عنوان عنصر مجزا مورد بررسی قرار داد،بلکه زیربنای عناصر مادی و روانی می‌باشد عنصر قانونی جرم کلاهبرداری و شروع به آن در حقوق ایران ماده ۱ و دو تبصره قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری و عنصر قانونی کلاهبرداری‌های خاص قوانین و موارد متفرقه می باشد.

عنصر مادی کلاهبرداری :

قبل از توضیح عنصر مادی جرم کلاهبرداری در ارائه توضیحاتی در مورد عنصر مادی جرایم به طور کلی مفید به نظر می‌رسد تردیدی وجود ندارد که صرف انجام رفتار خاص حتی در صورت برخورداری از نیت مجرمانه را نمی‌توان جرم نامید و باید دید که عناصر مادی جرم متشکل از چه اجزایی می‌باشد. عنصر مادی متشکل از سه جرم به شرح زیر می‌باشد:

۱.رفتار فیزیکی بسته به نوع جرم فعل و یا ترک فعل می‌باشد.

۲.مجموعه شرایط و اوضاع و احوالی که وجود یا فقدان آنها از نظر قانون شرط تحقق جرم می‌باشد.

۳.نتیجه حاصله از رفتار متهم که باید رابطه علیت با جز اول یعنی رفتار متهم باعث نتیجه مجرمانه شده باشد.

حال با در نظر داشتن این بحث کلی به بررسی اجزای مختلف عنصر مادی جرم کلاهبرداری می‌پردازیم

  • رفتار مادی فیزیکی :در کلاهبرداری نیز مثل اغلب جرایم رفتار مجرمانه مرتکب باید به شکل فعل مثبت باشد ترک فعل حتی اگر تو هم با سوء نیت بوده و موجب اغفال طرف مقابل و ورود ضرر به وی شود هیچگاه نمی‌تواند عنصر مادی جرم کلاهبرداری را تشکیل دهد.
  • شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم کلاهبرداری : از میان همه شرایطی که وجود آنها برای تحقق کلاهبرداری ضروری است سه شرط مهم وجود دارد که عبارتند از :

۱.متقلبانه بودن وسایلی که کلاهبردار از آنها برای اغفال دیگری استفاده می‌کند.

۲.اغفال شدن و فریب خوردن قربانی که مستلزم عدم آگاهی وی نسبت به متقلبانه بودن وسایل مورد استفاده مجرم می‌باشد.

۳.تعلق مال برده شده به دیگری 

عنصر روانی کلاهبرداری :

عنصر روانی کلاهبرداری از دو جزء سوء نیت عام و سوء نیت خاص تشکیل می‌شود منظور از سوء نیت عام اراده خودآگاه فرد در ارتکاب عمل مجرمانه و در اینجا عبارت از قصد استفاده از وسایل متقلبانه و در واقع عمد در آن می‌باشد به عبارت دیگر کلاهبردار باید با علم به تقلبی بودن وسایل مورد استفاده خود در استفاده از آنها عمد داشته باشد این هرگاه کسی به اشتباه ولی صادقانه معتقد به غیر متقلبانه بودن وسایل مورد استفاده خود باشد مثلاً وقتی از مردم برای خانه‌سازی پول می‌گیرد واقعاً قصد خانه‌سازی داشته باشه داشته باشد و فکر کند که از عهده این کار بر خواهد آمد.

جز دوم عنصر روانی جرم کلاهبرداری سوء نیت خاص یعنی قصد بردن مال دیگری است فرد مرتکب ممکن است از توسل به وسایل متقلبانه در پی اهداف مختلفی باشد از قبیل جلب نظر دیگری برای ازدواج انتقام جویی کسب شهرت و اعتبار و غیرهکه منتج می‌شود به بردن مال دیگری و بسیاری از اهداف دیگر حال از میان همه این اهداف وجود و اثبات قصد خاص بردن مال دیگری برای تحقق جرم کلاهبرداری ضروری است.

شراکت در جرم کلاهبرداری

ماده ۱۲۵ قانون مجازات سامی مصوب سال ۱۳۹۲ در مورد شریک جرم بیان می‌دارد هر کس با شخص یا اشخاص دیگر در عملیات اجرایی جرمی شرکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است .

بدین ترتیب عنصر مادی شرکت در جرم انجام عملیاتی است که جرم را مستند به عمل شریک سازد عنصر روانی شرکت در جرم نیز عبارت از علم و اطلاع شریک نسبت به ماهیت جرم ارتکابی است بنابراین تحقق عنصر روانی در شریک جرم وی باید دارای همان عنصر روانی مباشر یعنی سوء نیت عام و خاص باشد.

از لحاظ میزان مجازات نقدی باید توجه داشت که بر اساس ماده ۱۲۵ قانون مجازات اسلامی  مجازات شریک جرم مجازات فاعل مستقل آن جرم استباید برای هر یک از شرکا جزای نقدی معادل مال اخذ شده تعیین شود و محکوم کردن متهمان به طور تضامنی یا مساوی به پرداخت یک جزای نقدیم عادل مال اخذ شده وجاهت ندارد.

همین الان مشاوره بگیر

معاونت در جرم کلاهبرداری

معاون جرم بدون اینکه در عملیات شریک کند شرکت کند جرم را مستند به رفتار وی می‌سازد به مجرم کمک کرده و وقوع جرم را تسهیل می‌کند .معاونت در جرم  و یا در حین ارتکاب جرم قابل تصور می‌باشد و بنابراین اعمالی که پس از اتمام جرم در جهت کمک به مجرم برای فرار و یا برای اختفای آلات جرم انجام می‌شود را نمی‌توان معاونت در جان دانست هرچند که ممکن است این اعمال جرم خاصی محسوب گردند در این رابطه ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی اعلام می‌دارد برای تحقق معاونت در جرم وحدت قصد و تقدم یا افتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است.

همچنین عنصر مادی معاونت به موجب ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی عبارت است :(از ترغیب تهدید تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم اقدام به دسیسه چینی و فریب و نیرنگ یا سوءاستفاده از قدرت برای وقوع جرم تحقق تهیه وسایل ارتکاب جرم ارائه طریق وقوع جرم ارائه طریق ارتکاب جرم به مرتکب و تسهیل وقوع جرم.)همانطور که مشاهده می‌شود عنصر مادی معاونت معمولاً فعل مثبت است .

برای تحقق عنصر روانی معاونت علم و اطلاع معاون از ماهیت جرم مورد نظر مباشر لازم است ی معاونت در جرایمی که خود آنها به اصطلاح مادی صرف بوده و بدون احراز عنصر روانی قابل مجازات می‌باشند نیازمند عنصر روانی است بدین ترتیب در جرم کلاهبرداری معاون نیز باید از سوء نیت عام خاص برخوردار باشد .

مجازات جرم کلاهبرداری

در ایران ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری  مجازات کلاهبرداری ساده را از حبس تا ۱ تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که کلاهبردار اخذ کرده است و مجازات کلاهبرداری مشدد را حبس از ۲ تا ۱۰ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که کلاهبردار به دست آورده و نیز انفصال ابد از خدمات دولتی تعیین کرده است در هر دو حالت بر لزوم رد اصل مال به صاحبش تاکید شده است.

در صورت موجود بودن عین مال مورد کلاهبرداری نیازی به تقدیم دادخواست و صدور اجرایی وجود ندارد ولی در صورت موجود نبودن عین مال حکم پرداخت قیمت یا مثل مال مورد کلاهبرداری و یا هرگونه خسارت دیگری به مالبخته مستلزم تقدیم دادخواست و رسیدگی و در صورت لزوم جلب نظر کارشناس خواهد بود.

همچنین در حال حاضر مجازات تکمیلی برای محکومان به مجازات تعزیری از درجه ۶ تا درجه یک که مجازات کلاهبرداری هم در این محدوده قرار می‌گیرد برای مدت حداکثر ۲ سال به نظر دادگاه با توجه به جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب پیش‌بینی شده است. که شامل مواردی مثل اقامت اجباری در محل معین،منع از اقامت در محل معین،انفصال از خدماتدولتی و عمومی،منع از خروج از کشور، الزام به خدمات عمومی و نظایر آن می‌باشد.

صور خاص جرم کلاهبرداری

 علاوه بر جرم کلاهبرداری که قانونگذار آن را در ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری مورد حکم قرار داده است برخی از جرایم خاص نیز که از خانواده کلاهبرداری محسوب می‌شود طی یک سلسله مواد و قوانین متفرقه مورد حکم قرار گرفتند که از جمله آنها موارد زیر می‌باشند :

۱.ورشکستگی به تقصیر یا تقلب

۲.تعدی نسبت به دولت

۳.دسیسه و تقلب در کسب و تجارت

۴.تبانی و معاوضه برای بردن مال غیر

۵.انتقال مال غیر بدون مجوز قانونی

۶.معرفی مال دیگری به وضع مال خود

۷.تبانی در معاملات دولتی

۸.تحصیل مال از طریق نامشروع

کلاهبرداری در امور ثبتی

۹. کلاهبرداری در شرکت‌ها

کلاهبرداری رایانه‌ای الکترونیکی

دعاوی مربوط به کلاهبرداری با وکلای گروه حقوقی دارتوت

در این راستا وکلای گروه حقوقی دارتوت با بهره گیری از روش های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به کلاهبرداری و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای پیروز شوید.برای دریافت مشاوره همین حالا با ما تماس بگیرید.

همین الان مشاوره بگیر

مشاوره و تماس

وکلای گروه حقوقی دارتوت، با بهره‌گیری از روش‌های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به افترا و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای خود پیروز شوید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با شماره‌های 09128508709 و 09904040616 تماس بگیرید.

درخواست مشاوره تخصصی

چرا دارتوت را باید انتخاب کنید؟

ارائه راهکاری منجر به پیروزی 100%
پیگیری مداوم پرونده شما 100%
اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل 100%
jhgh

سئوالات متداول

بیشترین سئوالاتی که شما از ما پرسیده‌اید و ما پاسخ داده‌ایم:

مسائل مالیاتی، همیشه پیچدگی خاص خود را دارند که نیاز است برای جلوگیری از جریمه‌های متعدد، یا کارشناسان مالیاتی مشورت نمایید.

انعقاد قرارداد، نکات بسیاری دارد که باید مفاد آن، به صورت کامل و واضح و شفاف درج شود. برای راهنمایی بیشتر، با کارشناسان دارتوت در تماس باشید.

برای دریافت اجرت المثل زن، باید به دادگاه مراجعه کرد و دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را ارائه داد.

سئوالات متداول گروه حقوقی دارتوت

پیشنهاد استثنایی

دارتوت را فالو کنید

اینستاگرام دارتوت را فالو کنید و از مطالب رایگان لذت ببرید