شرکت مشاورین آرتا دارتوت به شماره ثبت: 637603

سفته و دعاوی مربوط به آن با دارتوت

چطور باید مبلغ چک را وصول کرد؟

سفته یکی از ابزارهای حیاتی در معاملات بازرگانی است و تمام  ویژگی‌های مهم یک سند تجاری را دارا می‌باشد. زمانی که انتقال پول از یک مکان به مکان دیگر با چالش‌های خاصی همراه بود، سفته به عنوان یک راهکار ارزشمند برای افراد در این صنعت به وجود آمد. از آن جا که استفاده از سفته قانون منحصر به فرد خودش را دارد بهتر است به عنوان شهروندی که در امور روزمره  تجاری خود از سفته استفاده می نمایید شناخت درستی از این سند تجاری داشته باشید چرا که عدم این شناخت ممکن است عواقب سهمگین و هولناکی برای افراد داشته باشد.چه بسیارند افرادی که قربانی دعاوی اسناد تجاری شده اند که ناشی از همین ناآگاهی از قوانین و ضوابط استفاده از سفته بوده.توصیه می شود به هنگام استفاده از سفته و دعاوی طرح شده برای آن با یک مشاور حقوقی و وکیل دادگستری متخصص در امور تجاری به خصوص وکیل سفته مشورت نمایید.

گروه حقوقی دارتوت با کمال میل و با داشتن بهترین وکلای پایه یک دادگستری در دعاوی مربوط به سفته مشاوره های تخصصی و راه کار های لازم حقوقی و کیفری را در اختیار مراجعین و موکلین خود قرار دهد تا در پروسه حقوقی و کیفری دعاوی مربوط به سفته دچار مشکل نشوند. شما می‌توانید برای دریافت فقط مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با همین حالا با شماره‌های 09128508709، 09904040616 یا 02188799791 تماس بگیرید و دعاوی حقوقی خود را با اطمینان کامل به ما بسپارید. همچنین این مقاله به جهت شناخت مبحث سفته و انواع آن و روش های وصول آن برای شما عزیزان نوشته شده است.

ماهیت و تعریف سفته

سفته یا فته طلب از جمله اسنادی است که در قانون تجارت و در فهرست اسناد تجاری مورد تاسیس و قانونگذاری و تعریف قرار گرفته است و یک نوع سند مالی است که نشان دهنده تعهد پرداخت مبلغ مشخصی به صاحب سفته در یک تاریخ معین یا درخواست او می‌باشد. این تعهد معمولاً به شکل یک سند نوشته شده و امضاء شده توسط شخص یا نهاد صادر کننده دارای اعتبار است. سفته‌ها به عنوان ابزارهای مالی و تضمینی در تجارت و معاملات استفاده می‌شوند و نقش مهمی در افزایش اعتبار و اطمینان میان طرفین دارند. قانون تجارت ایران در ماده ۳۰۷ بیان می‌دارد:فته‌طلب (سفته) سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد می‌کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به‌حواله‌کرد آن شخص کارسازی نماید.

ارکان تشکیل دهنده سفته

سفته، به عنوان یک سند مالی و تجاری، از اجزاء یا ارکان مشخصی تشکیل شده است. ارکان تشکیل‌دهنده سفته عبارتند از:

 

  • نام صادر کننده: نام فرد یا نهادی که سفته را صادر کرده و تعهد به پرداخت مبلغ درج شده در آن دارد.
  • نام گیرنده: نام فرد یا نهادی که مبلغ سفته را دریافت خواهد کرد و حق انتقال یا درخواست پرداخت آن را دارد.
  • مبلغ پرداختی: مبلغی که صادر کننده سفته تعهد به پرداخت آن کرده است. این مبلغ باید به صورت عددی و با حروف نوشته شده و دقیقاً مشخص باشد.
  • تاریخ صدور: تاریخی که سفته به وجود آمده و از طرف صادر کننده داده شده است.
  • تاریخ سررسید: تاریخی که در آن صادر کننده ملزم به پرداخت مبلغ سفته به گیرنده می‌شود.
  • موضوع سفته: توضیحاتی در مورد دلیل یا علت صدور سفته و هر شرایط خاص دیگری که ممکن است در آن درج شود.
  • امضاء و مهر صادر کننده: امضاء و مهر صادر کننده سفته که نشان از تاثیر قانونی آن دارد.

این ارکان به عنوان اجزای اساسی سفته، اطلاعات مهمی را فراهم می‌کنند و در صحت و اعتبار سند تأثیرگذار هستند.

انواع سفته متناسب با کاربرد آن‌ها

سفته به عنوان یک ابزار مالی چندگانه، در معاملات مختلف به کار می‌رود و می‌تواند بر اساس نیازهای خاص هر کاربرد، ویژگی‌های خاصی داشته باشد. در زیر به برخی از مهم‌ترین کاربردهای سفته اشاره شده است:

  • پرداخت کالا در معاملات: سفته می‌تواند به عنوان وسیله‌ای برای پرداخت مبالغ مرتبط با کالاها و خدمات در معاملات باشد. این نوع سفته معمولاً شامل اطلاعاتی مانند نام کالا یا خدمات، مبلغ، و تاریخ پرداخت می‌شود.
  • تضمین اجرای تعهدات: سفته می‌تواند به عنوان تضمینی برای اجرای تعهدات و تعهدات قراردادی مورد استفاده قرار گیرد. این نوع سفته معمولاً به صورت مکتوب با جزئیات دقیقی از شرایط و تعهدات مرتبط صادر می‌شود.
  • تضمین پرداخت اقساط وام: در مواردی که افراد یا نهادها به اقساط وام نیاز دارند، سفته می‌تواند به عنوان تضمینی برای پرداخت این اقساط مورد استفاده قرار گیرد. این سفته ممکن است شرایط مشخصی درباره مبلغ و تاریخ‌های پرداخت اقساط داشته باشد.
  • استخدام و حسن انجام کار: در برخی موارد، سفته ممکن است برای تضمین حسن انجام کار یا به عنوان ابزاری در قراردادهای استخدام به کار رود. این سفته ممکن است شرایطی در مورد انجام وظایف، مدت زمان، و مبالغ مربوط به حسن انجام کار را شامل شود.که البته این روش به هیچ وجه از نظر قانونی صحت ندارد.

 

هر یک از این کاربردها ممکن است نیازمند نگارش خاص و جزئیات خاصی باشد که باعث می‌شود سفته در هر موقعیت به‌خوبی به نیازها و اهداف طرفین معامله و قرارداد پاسخ دهد.

روش های وصول سفته

اجرا گذاشتن سفته به دو صورت می‌تواند باشد:

۱.طرح دعوای تجاری: این طرح دعوا با تقدیم واخواست آغاز می‌شود و در صورت مطالبه سفته، سررسید آن باید معلوم گردد. این اقدام به منظور بهره‌مندی از مزایای اسناد تجاری و حق تقدیم واخواست صورت می‌گیرد. به عنوان مثال، درخواست تامین خواسته بدون تودیع خسارت احتمالی از جمله مزایای اسناد تجاری محسوب می‌شود.

۲.طرح دعوای مدنی از طریق تقدیم دادخواست: سفته یک سند پرداختی است، می‌توان به صورت یک سند عادی نسبت به پرداخت آن طرح دعوا کرد. با این رویه، اما نمی‌توان از مزایای اسناد تجاری که در بالا به آن اشاره شد، بهره‌مند شد. دادخواست برای سفته‌های کمتر از بیست میلیون تومان باید در شورای حل اختلاف مطرح شود، اما اگر مبلغ سفته بیشتر از بیست میلیون تومان باشد، طرح آن در دادگاه الزامی می‌باشد.

این تفاوت‌ها ناشی از ماهیت تجاری یا غیرتجاری بودن دعوا و مقدار مالی معین شده در سفته است.

انتخاب بین این دو روش بیشتر به شرایط قرارداد و توافقات میان طرفین بستگی دارد و ممکن است در قراردادهای مختلف متفاوت باشد.

همین الان مشاوره بگیر

ظهر نویسی و ضمانت سفته

یرای مطالبه وجه سفته، می‌توان علیه افراد مختلفی اقامه دعوی کرد. در اینجا، علاوه بر متعهد اصلی مسئولان پرداخت مبلغ سفته که می‌توانند مورد اقامه دعوی قرار گیرند، ذکر شده‌اند:

۱.ظهرنویس: افرادی که پشت سفته را امضا کرده‌اند یا سفته به آنها منتقل شده است. این افراد ممکن است در دوره انتقال سفته، مسئولیت پرداخت مبلغ را به عهده بگیرند.اگر یک سفته از طریق ظهرنویسی به افراد مختلفی منتقل شود، هر کدام از افراد مسئولیت پرداخت مبلغ سفته را دارند.

در صورتی که سفته با ظهرنویسی‌های متعدد به اشخاص گوناگون منتقل شود، صادرکننده (نخستین ظهرنویس) و تمامی ظهرنویس‌ها در مقابل دارنده آن مسئولیت تضامنی دارند. به این معنا که دارنده سفته در صورت عدم وصول مبلغ می‌تواند به هر کدام از افرادی که ظهرنویس بر روی سفته آمده است (همگی یا به صورت مجتمع) مراجعه کرده و از آن‌ها مطالبه نماید. بنابراین، علاوه بر صادرکننده، کلیه ظهرنویس‌ها مسئول پرداخت وجه سفته می‌باشند.

۲.ضامن: افراد یا نهادهایی که پشت سفته را به عنوان ضامن امضا کرده‌اند. ضامنان در صورت عدم پرداخت متعهد یا ظهرنویسان مسئول ممکن است به عنوان مسئولان پرداخت مبلغ سفته شناخته شوند.

توجه داشته باشید که مسئولان پرداخت ممکن است بر اساس شرایط و جزئیات موجود در سفته مشخص شوند و بر اساس تعهداتی که در سفته درج شده باشد، مسئولیت پرداخت مبلغ را به عهده بگیرند.

مدارک لازم برای طرح دعوای مطالبه وجه سفته

دادخواست دعوای مطالبه وجه سفته یک سند حقوقی است که برای اقدام حقوقی درخواست پرداخت مبلغ سفته از طرف بدهکار صادر می‌شود. در تدوین دادخواست، برخی از مدارک و اطلاعات مهم باید ضمیمه شوند. در زیر، مدارکی که باید به دادخواست اضافه شوند، آورده شده است:

۱.اصل یا کپی برابر اصل سفته:این مدرک اثبات می‌کند که سفته مورد ادعا وجود دارد و میزان مبلغ آن چقدر است.

۲.اصل یا کپی گواهی واخواست سفته:گواهی واخواست تایید می‌کند که طلبکار (صاحب سفته) از بدهکار درخواست پرداخت کرده و بدهکار اقدام به پرداخت ننموده است.

۳.اصل یا کپی مدارک شناسایی خواهان (طلبکار):مدارک شناسایی شامل کارت ملی یا شناسنامه و سایر مدارک شناسایی معتبر طلبکار.

۴.مشخصات خوانده (بدهکار):اطلاعات کامل در مورد بدهکار شامل نام، نشانی، شغل و سایر اطلاعات شناسایی.

۵.وکالتنامه وکیل دادگستری در صورت وجود:اگر طلبکار از وکیل برای نمایندگی حقوقی خود استفاده کرده باشد، وکالتنامه وکیل باید به دادخواست افزوده شود.

۶.مبلغ سفته و سایر هزینه‌ها:مبلغ سفته با افزوده سایر هزینه‌های مرتبط مانند هزینه دادرسی، ابطال تمبر، حق‌الوکاله و دیگر هزینه‌های ممکن.

 

همچنین، در متن دادخواست باید به دادگاه درخواست کنید که مبلغ سفته به همراه سایر هزینه‌ها را از بدهکار درخواست کند. در صورتی که طلبکار در مدت ۱۰ روزه واخواست کرده باشد، باید در دادخواست ذکر کند که متقاضی صدور قرار تامین خواسته است. این اقدام ممکن است به منظور افزایش اعتبار حقوقی دادخواست باشد.

مراجع صالح برای رسیدگی به دعاوی سفته

در موارد مرتبط با سفته، طلبکار تنها از طریق مسیر حقوقی می‌تواند اقدام به مطالبه وجه سفته کند. در این زمینه، ممکن است به دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف مراجعه کند و از این طریق تلاش کند تا حق خود را دریافت کنداز سوی دیگر بر خلاف چک،امکان طرح شکایت کیفری یا اجرای ثبت در موارد مرتبط با سفته وجود ندارد. این امر بر اساس مفهوم خود سفته و اینکه به عنوان یک سند تجاری و مالی مطرح می‌شود، تعیین شده است.

همچنین، در صورتی که بدهکار بر خلاف حکم دادگاه اقدام به پرداخت مبلغ طلب نکند، امکان حکم بازداشت از وی وجود دارد. این اقدام نشان از استفاده از ظرفیت کیفری برای اجرای حکم و تضمین حقوق طلبکار است.

دعاوی مربوط به سفته با وکلای گروه حقوقی دارتوت

در این راستا وکلای گروه حقوقی دارتوت با بهره گیری از روش های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به سفته و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای پیروز شوید.برای دریافت مشاوره همین حالا با ما تماس بگیرید.

همین الان مشاوره بگیر

مشاوره و تماس

وکلای گروه حقوقی دارتوت، با بهره‌گیری از روش‌های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به افترا و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای خود پیروز شوید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با شماره‌های 09128508709 و 09904040616 تماس بگیرید.

درخواست مشاوره تخصصی

چرا دارتوت را باید انتخاب کنید؟

ارائه راهکاری منجر به پیروزی 100%
پیگیری مداوم پرونده شما 100%
اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل 100%
jhgh

سئوالات متداول

بیشترین سئوالاتی که شما از ما پرسیده‌اید و ما پاسخ داده‌ایم:

مسائل مالیاتی، همیشه پیچدگی خاص خود را دارند که نیاز است برای جلوگیری از جریمه‌های متعدد، یا کارشناسان مالیاتی مشورت نمایید.

انعقاد قرارداد، نکات بسیاری دارد که باید مفاد آن، به صورت کامل و واضح و شفاف درج شود. برای راهنمایی بیشتر، با کارشناسان دارتوت در تماس باشید.

برای دریافت اجرت المثل زن، باید به دادگاه مراجعه کرد و دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را ارائه داد.

سئوالات متداول گروه حقوقی دارتوت