شرکت مشاورین آرتا دارتوت به شماره ثبت: 637603

توهین و فحاشی و طرح دعاوی مربوط به آن با دارتوت

تهمت و افترا چیست و چه مجازاتی دارد؟

جان،مال،آبرو و حیثیت افراد در هر جامعه ای محترم می باشد و حفاظت از آنها از وظایف اصلی دولت ها ،قانون گذاران و دستگاه قضایی می باشد.باید یادآور شد امنیت اخلاقی،روانی و اجتماعی افراد ضامن حفظ حقوق افراد می باشد.در جامعه ای حیثیت معنوی افراد مورد تعرض واقع می شود نشان از وجود مشکلات اجتماعی اساسی می باشد که باید توسط جامعه شناسان و روان شناسان برسی تحلیل شود و راه حلی برای آن جست.در سال های اخیر افزایش فشار های اقتصادی و معیشتی و همچنین أوضاع نابسمان اجتماعی منجر گشته تا میزان ارتکاب أنواع جرایم به طور فزاینده ای افزایش یابد.فحاشی و توهین نمونه بارز و ساده تر این جرایم می باشد که به سادگی در هر محل عمومی با آن مواجه می شویم.اگر چه بسیاری اقات این هتک حرمت ها منجر به بروز جرایم جدی تری هم می شود.فحاشی  و توهین به دلیل آنکه نظم و آسایش عمومی جامعه را به مخاطره می اندازد و همچنین موجب هتک آبرو افراد میشود،پذیرفته شده نیست و به همین سبب قانون گذار آن را جرم انگاری کرده است.

گروه حقوقی دارتوت با کمال میل و با داشتن بهترین وکلای پایه یک دادگستری در دعاوی مربوط به توهین مشاوره های تخصصی و راه کار های لازم کیفری و حقوقی را در اختیار مراجعین و موکلین خود قرار دهد تا در پروسه حقوقی و کیفری دعاوی مربوط به جرم توهین دچار مشکل نشوند. شما می‌توانید برای دریافت فقط مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با همین حالا با شماره‌های 09128508709، 09904040616 یا 02188799791 تماس بگیرید و دعاوی حقوقی خود را با اطمینان کامل به ما بسپارید. همچنین این مقاله به جهت شناخت مبحث جرم توهین و فحاشی ،شرایط و انواع آن برای شما عزیزان نوشته شده است.

ماهیت و تعریف توهین

توهین از لحاظ لغتی از ریشه وهن و به معنی سست کردن،ضعیف کردن و خار و خفیف کردن می‌باشد در اصطلاح این واژه به هر رفتاری اعم از فعل،گفتار،اشاره یا نوشتار دلالت دارد که بتواند به نحوی موجب وهن حیثیت کسی از نظر افراد متعارف و معمولی جامعه شود.این عمل نه تنها از نظر حقوقی بلکه از نظر اخلاقی و مذهبی نیز مضمون و ناپسند شمرده می‌شود.خداوند در قرآن کریم عمل عیب گویان هرزه زبانان را تقبیح کرده بدزبانی را مذمت فرموده و از  مسخره کردن دیگران بازداشته.در کتب فقهی نیز کسانی که از الفاظ تحقیرآمیزی را به نسبت به نسبت به دیگران به کار می‌برند،مستحق تعزیر دانسته شده‌اند.

جرم توهین در قانون ایران

جرم توهین که جرم توهین یکی از جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص محسوب می‌شود که در فصل پانزدهم قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ تحت عنوان هتک حرمت اشخاص در ماده ۶۰۸ قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ پیش بینی شده است و نوع خاص آن در فصل دوم همین قانون تحت عنوان اهانت به مقدسات مذهبی و غیره و نیز در قوانین و مواد متفرقه دیگر مورد اشاره قرار گرفته است.

عناصر تشکیل دهنده جرم توهین

مانند تمامی جرایم دیگر از عناصر مادی و روانی تشکیل شده که به تفکیک به آنها می‌پردازیم:

عنصر مادی : عنصر مادی جرم مجتمع بر سه بخش می‌باشد که عبارت است از :

  1. رفتار فیزیکی مرتکب
  2. مجموعه شرایط و اوضاع احوال لزوم برای تحقق جرم
  3. نتیجه حاصله

1.رفتار فیزیکی: رفتار فیزیکی ارتکاب یافته می‌تواند به شکل گفتار،کردار،نوشتار و حتی اشارات مختلف دست و چشم و نظایر آن به هر وسیله‌ای از جمله با ارسال ایمیل یا پیامک یا در شبکه‌های اجتماعی ارتکاب یابد. بدین ترتیب هرچند که فحاشی و استعمال الفاظ رکیک نمونه بارز توهین است ولی همانطور که ماده ۶۰۸ هم با استفاده از واژه از (قبیله)نشان می‌دهد تنها یکی از مصادیق محسوب می‌شود.

بدین ترتیب اعمالی مثل آب دهان به روی دیگر انداختن،هول دادن،تحقیرآمیزی دیگری،پرتاب گوجه فرنگی یا تخم مرغ به سوی کسی (مثلاً یک سیاستمدار) استفراغ کردن عمدی بر روی کسی و یا برداشتن خشونت آمیز کلاه یا عمامه یا روسری از شخصی و پرتاب کردن آن به زمین با توجه به اینکه عرفاً باعث تحقیر شخص است می‌تواند توهین کیفری محسوب شود. همینطور برخی از اشارات انگشتان دست در فرهنگ ما یا کشورهای دیگر اهانت آمیز تلقی می‌شود.

نکته دیگر که در مورد رفتار فیزیکی لازم برای تحقق جرم توهین قابل بحث باشد امکان یا عدم امکان تحقق این جرم به وسیله ترک فعل به جای فعل مثبت است ترک عملی که عرف انجام آن را از مرتکب دارد گاه از نظر مردم رفتاری خلاف موازین ادب و اخلاقی تلقی می‌شود مثلاً (سلام نکردن به یک شخص یا به پا نخواستن در برابر وی) لاکن به نظر می‌رسد که قانونگذار نیز در ماده ۶۰۸ قانون تعزیرات با به کار بردن واژه عباراتی مثل فحاشی یا استعمال الفاظ رکیک همین موضوع را اتخاذ کرده است که همگی دلالت بر افعال مثبت دارند بدین ترتیب حتی اگر ترک فعل به قصد تحقیر شخص دیگر انجام شود نیز جرم توهین به وقوع نمی‌پیوندد.

۲.شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم : برای اینکه رفتار مرتکب،کیفری محسوب شود وجود شرایطی ضروری است در جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توهین بودن رفتار
  • وجود مخاطب معین
  • شخص حقیقی بودن مخاطب
  • زنده بودن مخاطب
  • حضوری یا علنی بودن توهین

۳.نتیجه حاصله : جرم توهین مقید به نتیجه نبوده و به عبارت دیگر یک جرم مطلق محسوب می‌شود. بنابراین حتی اگر مخاطب به دلیل شخصیت و روحیه والایی که از آن برخوردار است یا بالعکس شخصیت ذلت پذیر و دائماً تحقیر شدنی‌اش عملاً از توهین دیگری متاثر و متعلم نشود باز هم جرم توهین به صرف مهم بودن رفتار مرتکب از نظر عرف ارتکاب یافته است.

عنصر روانی : در حقوق جزا اصل بر عمدی بودن جرایم است و تنها در موارد خاصی برای حفظ پاره‌ای از مسائل عمومی مرتکبان اعمال غیر عمدی مجرم و مستحق مجازات شناخته شده‌اند از جمله در جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص. تحقق عنصر روانی در جرم توهین مربوط به آن است که مرتکب عمد در ارتکاب رفتار بوهن نسبت به دیگری داشته باشد. این مستلزم آن است که مرتکب

الف- در ارتکاب فعل خود عامدانه عمل کند نه اینکه در حالت خواب و بیهوشی و مستی و نظایر آنها و در هر حال بدون اراده و اختیار مرتکب رفتاری مهم شود.

ب-از موهن بودن رفتار خود آگاه باشد نه اینکه به دلایلی مثل تفاوت فرهنگی یا زبانی نسبت به این امر ناآگاه باشد. لاکن وجود سوء نیت خاص در مرتکب ضروری نیست به بر دیگر اینکه مرتکب از رفتار مورد نظر قصد تخفیف و تحقیر یا اذیت یا متعلم کردن مخاطب را داشته باشد از اهمیت برخوردار نمی‌باشد.

ج-انگیزه شرافتمندانه مرتکب نیز در مسئولیت کیفری وی متأثر نیست. بنابراین کسی به انگیزه بالا بردن روحیه ورزشکاری به ورزشکار گروه مقابل توهین می‌نماید یا به انگیزه شکست حس غرور یک فرد متکبر وی را در مقابل دیگران مورد اهانت‌های تحقیرآمیزی قرار می‌دهد و یا به انگیزه خنداندن یک فرد افسرده به دیگری اهانت می‌کند مرتکب جرم توهین کیفری می‌شود.

اقسام جرم توهین

متاسفانه به دلیل ضعیف شدن بنیانهای اخلاقی و پایین بودن آستانه تحمل مردم وقوع آن در کشورمان رو به افزایش است از اقسامی برخوردار می‌باشد:

  • توهین ساده

این نوع توهین عبارت از توهین و اهانتی است که علی رغم دارا بودن وصف مجرمانه از هیچ کیفیت مشدده‌ای برخوردار نیست لاکن گاه مجازات جرم توهین به دلیل وجود کیفیت مشدده تشدید می‌شود.

این جرم در ماده ۶۰۸ قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ پیش بینی شده است که مقرر می‌دارد:(توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.) همچنین در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ به عنوان یک جرم قابل گذشت شناخته شده است که طبق تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون مجازات اسلامی شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات منوط به شکایت شاکی و عدم گذشته وی است.

  • توهین مشدد

گاه قانونگذار توهین را به اعتبار شخصیت و مقام طرف اهانت تشدید کرده و مجازات بیشتری را برای آن مقرر کرده است نمونه این نوع توهین متعدد می‌باشند که اشاره می‌کنیم:

الف-توهین به رهبر قبلی و فعلی : این نوع توهین در ماده ۵۱۴ قانون تعزیرات پیش بینی شده به موجب ماده مذکور:( هرکس به حضرت امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری به نحوی از اهانت نماید به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم خواهد شد.)

رسیدگی به این جرم به موجب بند ۲ ماده ۵ قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب مصوب سال ۱۳۷۳ در صلاحیت دادگاه انقلاب می‌باشد. برای شمول ماده ۵۱۴ توهین چه با فعل چه با گفتار یا اشاره صحیح و یا نوشته کفایت می‌کند در ضمن برخلاف ماده ۶۰۹ راجع به توهین به مقامات دولتی پایین‌تر در ماده ۵۱۴ هیچ شرطی از لحاظ توهین در حال انجام وظیفه یا وظیفه باشد پیش بینی نشده است بنابراین توهین به رهبری حتی بنا به انگیزه‌های کاملاً شخصی و در وظیفه نیز مشمول این ماده قرار می‌گیرد.

ب-توهین به سایر کارکنان و مقامات دولتی ایران : ماده ۶۰۹ قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ اعلام می دارد :(هر کس با توجه به سمت به یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین ۳ تا ۶ ماه حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق و یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزیه نقدی محکوم می‌شود.)

اشخاص مورد حمایت در این ماده کارکنان دولت می‌باشند و نه سایر اشخاص. هرچند که نوع رابطه استخدامی آنها با دولت رسمی پیمانی و غیره مهم نیست. اهانت و فحاشی نسبت به کارشناس تنها به عنوان یک فرد قابل تعقیب است.به علاوه اشخاص مورد حمایت در ماده به قید حصری معین شدند بنابراین نمی‌توان اشخاص دیگری چون اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای امنیت ملی یا دیگر نهادهایی از جمله وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکت‌ها و دولت‌های شهرداری یا سایر نهادهای مذکور در قانون نباشند تحت شمول ماده قرارداد.

برای شمول ماده ۶۰۹ تحقق دو شزط ضرورت دارد:

 ۱.اینکه توهین با توجه به سمت شخص مورد توهین انجام گیرد یعنی اینکه توهین کننده به مقام طرف آگاه باشد.

۲. توهین در حال انجام وظیفه یا به سبب آن باشد. بنابراین توهین به دادرس دادگاه در هنگام که وی پشت میز کار خود مشغول کار است حتی اگر به دلیل وجود یک اختلاف شخصی به نوبه توهین کننده و بی ارتباط به سمت دادرس صورت گرفته باشد مشمول ماده ۶۰۹ خواهد شد.

ج-توهین به مقامات سیاسی خارجی : بر اساس ماده ۵۷ قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵:(هرکس علنا نسبت به رئیس کشور خارجی،نماینده سیاسی آنها که در قلمرو خاک ایران وارد شده است توهین نماید به ۱تا ۳ماه حبس محکوم می‌شود.مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به معامله متقابل بشود.)

اشخاص مورد حمایت در این ماده باید  رئیس دولت یا نماینده سیاسی آنها باشد به شرط اینکه به قلمرو خاک ایران وارد شده باشند و به هر نحو چه باکلام و چه با فعل یا کتابت یا اشاره صریح به آنها توهین شود.برای شمول ماده ۵۱۷ وجود سه شرط ضروری است :

۱-توهین باید علنی باشد و به عبارت دیگر در حضور حداقل یک نفر شخص دیکر

۲-در معابر و اماکن عمومی انجام گیرد

۳-اعمال مجازات ماده ۵۱۷ مشروط برعمل متقابل شده است یعنی اینکه در قوانین آن کشور نیز جرم متشابه این پیش بینی شده باشد.

قانون برخلاف جرم توهین و سوء قصد به مقامات دولتی ایران توهین به مقامات سیاسی خارجی و سو قصد به آنها را یک جرم با ماهیت خصوصی دانسته است.

د-توهین به صاحبان حرفه و مشاغل خاص : گاه در قوانین مختلف توهین به صاحبان حرفه‌ها و مشاغل خاص جرم انگاری شده است برای مثال ماده ۲۰ لایحه قانون استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب سال ۱۳۳۳ برای توهین به وکیل دادگستری در حین انجام وظیفه وکالتی یا به سبب آن مجازات حبس از ۱۵ روز تا ۳ ماه را تعیین کرده است همین مجازات مطابق ماده ۲۰ لایحه قانونی مربوط به استقلال کانون کارشناسان رسمی مصوب سال ۱۳۵۷ برای کسانی که در حین انجام وظیفه کارشناسی یا به سبب آن نسبت رسمی دادگستری توهین نمایند پیش بینی شده است. قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب نیز در مواد ۴۶ ۴۸ و ۴۹ به ترتیب مجازات‌هایی را برای توهین به نگهبان یا مراقب در رابطه با انجام توهین به مافوق در حین خدمت یا در ارتباط با آن و توهین به افراد تحت امر پیش بینی کرده است. اینجا جرایم تنها از سوی نظامیان قابل ارتکاب می‌باشد

و-توهین به اعتبار جنسیت یا سن طرف توهین : در یک مورد در قانون ایران زن بودن یا صغیر بودن قربانی جرم توهین موجب تشدید مجازات دانسته شده است. به موجب ماده ۶۱۹ قانون تعزیرات:(هر کس در اماکن عمومی معابر،متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از ۲ تا ۶ ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.)

به نظر می‌رسد که در این ماده منظور از تعرض دست درازی و ایجاد مزاحمت جسمانی است و منظور از اطفال کودکانی هستند که بر اساس ماده قانون مدنی و ماده ۱۴۷ قانون مجازات اسلامی به سن بلوغ شرعی نرسیدند. معابر محله ها و محل های رفت و آمد داخلی و خارج شهر مثل کوچه و منظور از اماکن عمومی کلی اماکن است که رفت و آمد یا حضور اشخاص در آنجا برای مردم یا طبقات خاصی از مردم آزاد باشد مثل مسجد،هتل،دانشگاه،سینما و نظایر آنها.

برخلاف جرم توهین ساده،جرم موضوع ماده ۶۱۹ در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی از جرایم قابل گذر ذکر نشده است بنا به تصریح ماده ۶۱۹ شرط تحقق این جرم آن است که توهین به شان و حیثیت قربانی جرم باشد بنابراین توهین به یک روسپی خیابانی از شمول این ماده خارج بوده و ممکن است در صورت وجود شرایط‌ مشمول  حکم توهین ساده موضوع ماده ۶۰۸ یا به دلیل جریحه‌دار کردن فتاح عمومی مشمول قسمت اخیر ماده ۶۳۸ قانون تعزیرات گردد.

ه-توهین به اعتبار قداست طرف طرف توهین : توهین به مقدسات دینی در ماده ۱۳ قانون تعزیرات اعلام می‌دارد:( هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیای عظام یا ائمه طاهرین یا حضرت صدیقه طاهره سلام الله اهانت نماید اگر مشمول حکم ساب النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این صورت به حبس از ۱ تا ۵ سال محکوم خواهد شد.) در ماده مورد اشاره منظور از ائمه طاهرین دوازده امام علیه السلام می‌باشد که مورد قبول شیعیان اثناعشری هستند و منظور از  حضرت صدیقه طاهره نیز حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیه می‌باشد. در مورد انبیا عظام نباید تصور کرد که منظور از آنها با توجه به کار رفتن صفت عظام تنها پیامبران بزرگ هستند بلکه در اینجا واژه عظام از حیثیت تعظیم و تکوین به کار رفته منظور از مقدسات اسلام نیز در درجه اول ذات بار و تعالی و پس از آن همه مکان‌ها،چیزها و اشخاصی هستند که از نظر موازین دین اسلام مقدس و قابل احترام محسوب می‌شوند مثل قرآن کریم یا کعبه یا مزار پیامبر و امامان علیه السلام و یا شخصیت‌های مورد احترام سایر مسائل که از نظر اسلام هم واجب التعظیم هستند.

اهانت و توهین می‌تواند علاوه بر گفتار با فعل و کتابت یا حتی با اشاره به اشاره شرط صراحت انجام شود مثل اینکه کسی در یک روز عزاداری مذهبی به قصد اهانت با لباسی سراپا قرمز رنگ در معابر عمومی به شادی و هلهله بپردازد یا کتاب آسمانی را بسوزاند یا محل مزارهای شریف را با زباله چیزهای دیگر آلوده کند.

همین الان مشاوره بگیر

اثبات جرم توهین و فحاشی

طبق ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی در مورد راه های اثبات جرم اعلام می دارد: (ادله ی اثبات جرم عبارت است از اقرار، شهادت، علم قاضی و قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی) می باشد.

  • شهادت شهود : از مهمترین مواردی که به اثبات جرم کمک می کند، شهادت شهود می باشد.اگر در هنگام وقوع توهین افرادی حضور داشته اند که می توانند با قطعیت اتفاقات پیش آمده را نزد قاضی و در دادگاه شرح دهند، می توان از گواه آن ها در اثبات جرم توهین و فحاشی استفاده نمود.
  • علم قاضی : از دیگر موارد تاثیرگذار در اثبات جرم است.می توان از مدارک و مستندات محکمه پسندی که موجود است ، در جهت افزایش آگاهی علم قاضی سود برد. مواردی همچون تحقیقات محلی، اظهارات مطلع و گزارش ضابطان از این نوع مدارک است.
  • اسناد و مدارک : همچنین فیلم، عکس، صوت، پیامک، چت، اسکرین شات و مواردی از این دست دلیل قطعی نیستند. اما می توان آن ها را به عنوان اماره (کمک به علم قاضی) به دادگاه ارائه نمود.

مراحل شکایت به جرم توهین

در انتها مراحل رسیدگی به این جرم را مورد بررسی قرار می دهیم. نحوه شکایت و رسیدگی به جرم توهین به شرح زیر می باشد:

۱.تقدیم شکوائیه توهین می باشد : این شکوائیه باید در دفتر خدمات قضایی ثبت شده و برای دادسرا ارسال شود.

۲. قرار جلب به دادرسی صادر کرده و پس از تایید دادستان و صدور کیفرخواست برای دادگاه : بعد از ثبت شکایت توهین و ارسال پرونده به شعبه دادسرا، دادسرا با بررسی محتویات پرونده ، چنانچه نظر بر وقوع جرم توهین داشته باشد، قرار جلب به دادرسی صادر کرده و پس از تایید دادستان و صدور کیفرخواست برای دادگاه ارسال می شود. برای صدور حکم مجازات اعاده حیثیت نیز به همین ترتیب رسیدگی می شود .

۳.تعیین وقت رسیدگی تعیین از طریق سامانه ثنا : پس از تعین وقت رسیدگی به طرفین ابلاغ می شود تا در دادگاه حاظر شوند. سپس جلسات رسیدگی دادگاه شروع شده و قاضی پرونده توهین به دلایل شاکی و مشتکی عنه رسیدگی نموده و چنانچه نظر بر ارتکاب جرم توسط متهم داشته باشد، حکم بر محکومیت به جرم توهین صادر می نماید.

۴.حکم محکومیت : این حکم ظرف ۲۰ روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان بوده و رای دادگاه تجدیدنظر قطعی می باشد.

دعاوی مربوط به توهین با وکلای گروه حقوقی دارتوت

در این راستا وکلای گروه حقوقی دارتوت با بهره گیری از روش های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به توهین و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای خود پیروز شوید.برای دریافت مشاوره همین حالا با ما تماس بگیرید.

همین الان مشاوره بگیر

مشاوره و تماس

وکلای گروه حقوقی دارتوت، با بهره‌گیری از روش‌های قانونی به شما کمک می کنند تا در فرآیند دعاوی مربوط به افترا و آثار حقوقی و کیفری پس از آن تنها نبوده و در کوتاه ترین زمان ممکن و حداقل خسارت وارده در دعوای خود پیروز شوید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با شماره‌های 09128508709 و 09904040616 تماس بگیرید.

درخواست مشاوره تخصصی

چرا دارتوت را باید انتخاب کنید؟

ارائه راهکاری منجر به پیروزی 100%
پیگیری مداوم پرونده شما 100%
اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل 100%
jhgh

سئوالات متداول

بیشترین سئوالاتی که شما از ما پرسیده‌اید و ما پاسخ داده‌ایم:

مسائل مالیاتی، همیشه پیچدگی خاص خود را دارند که نیاز است برای جلوگیری از جریمه‌های متعدد، یا کارشناسان مالیاتی مشورت نمایید.

انعقاد قرارداد، نکات بسیاری دارد که باید مفاد آن، به صورت کامل و واضح و شفاف درج شود. برای راهنمایی بیشتر، با کارشناسان دارتوت در تماس باشید.

برای دریافت اجرت المثل زن، باید به دادگاه مراجعه کرد و دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را ارائه داد.

سئوالات متداول گروه حقوقی دارتوت